WBSO aanvragen

Het is het einde van het jaar, tijd dus om WBSO voor 2024 aan te vragen. WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelwerk en is een laagdrempelige subsidiepot van de RVO. WBSO is een korting op de loonheffing en is daarmee interessant voor bedrijven die mensen in loondienst hebben, dus niet voor ZZP’ers. In het eerste jaar krijg je een vast bedrag korting per uur, vanaf het tweede jaar worden het daadwerkelijke uurloon gebruikt.

WBSO kan aangevraagd worden voor de ontwikkeling van producten, productieprocessen, programmatuur en technisch – wetenschappelijk onderzoek. Mijn ervaring van het aanvraagproces beperkt zich tot programmatuur. Voor het aanvragen heb je een eHerkenningsmiddel van minimaal niveau 3 nodig om in te kunnen loggen bij het WBSO portal van de RVO.

Je kunt tegenwoordig voor meerdere overlappende projecten tegelijk aanvragen doen, elk project loopt per definitie tot het einde van het jaar. Voor elk project is de volgende informatie vereist:

  • Een algemene beschrijving van het project.
  • Het aantal uren dat je denkt te gaan besteden gedurende het jaar.
  • In welke fases het project geknipt wordt.
  • Een beschrijving van de technische knelpunten.
  • Een beschrijving hoe je deze gaat oplossen.
  • Met welke programmeertalen en tools je gaat werken.
  • Wat er nieuw is aan het programma en welke risico’s je verwacht.

Het is dus belangrijk om een beschrijving van de technische knelpunten aan te leveren, functionele eisen worden uitdrukkelijk niet bedoeld. Dat kan best lastig zijn, zeker als aan het begin van een project nog niet helemaal duidelijk is wat de oplossingsrichting gaat worden. Toch zou ik proberen om hier zoveel mogelijk technische details te benoemen.Dat geldt ook voor nieuwheid en risico’s. Het gaat om speur- en ontwikkelwerk, dus een programma dat niet technisch vernieuwend is valt dus ook streng gezien niet onder de WBSO.

Het is belangrijk om te weten dat alleen daadwerkelijke programmeeruren in aanmerking komen voor WBSO subsidie. AI-gerelateerde dingen zoals de opbouw van trainingsdatasets en het tunen van hyperparameters vallen hier niet onder. Houd hier dus rekening mee bij het formuleren van de aanvraag. Mijn ervaring is ook dat een aanvraag bestaand uit meerdere kleine projecten makkelijker door het reviewproces gaat dan een groot project.

Mocht de reviewer vragen hebben, dan wordt je hiervoor benaderd en heb je de mogelijkheid om aanvullende informatie aan te leveren. En niet vergeten, als je WBSO toegekend krijgt, dan dien je bij te houden hoeveel uren je hieraan besteed hebt, want na afloop van het jaar dien je de daadwerkelijk gemaakte WBSO uren te rapporteren.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *